Slide 1

Vedere de pe Parângul Mic

Slide 2

Creasta NV a Munților Parâng

Slide 2

Șaua Huluzu

Example Frame
Avenul gauri

Singura intrare în Marele Aven descoperită până în prezentMarele Aven din Valea Găuri Pentru frumusețea peisajului și importanța sa știintifică, Complexul Glaciar Găuri este declarat monument al naturii. După modul de formare, carstul de la Găuri este un glaciocarst (Gh. Ploaie).

Avenul Găuri este cavitatea cu cea mai mare dezvoltare subterană din banda sinclinală de calcare din fundamentul Căldării Glaciare Găuri. Dezvoltată în calcare, la 2045 metri altitudine, cu o lungime de 250 metri și o denivelare de -10 metri, această formațiune carstică este cea mai amplă din această vale.

Schițată pentru prima dată de către Ică Giurgiu, Peștera Mare de la Găuri, cum i se mai spune potrivit lui Gheorghe Ploaie, face parte dintre puținele peșteri de la noi modelate în calcare cristaline, care sunt situate într-o vale glaciară.

Marele Aven

Puțul de intrare se găsește la sud de marea dolină, cunoscută între specialiști și sub numele de Gaura Fusului, după denumirea dată de Gh. Munteanu-Murgoci. Ca să poată fi explorat, avenul Găuri trebuie abordat doar cu echipament pentru protecție acvatică, protecție termică și însoțiți de specialiști.

Intrarea se face printr-o galerie verticală, adâncă de 6 metri, străbătută de o lamă de calcar orizontală. Aceasta duce într-o sală verticală, care continuă spre nord-est cu o altă galerie. După un prag format din blocuri prăbușite, apare un pârâu subteran care își urmează cursul pe sub peretele din dreapta. Pârâul întâlnit aici este foarte posibil să fie același cu cel care străbate peștera RB2.

Tavanul coboară treptat, adăpostind primele stalactite; apoi galeria se ramifică și devine practic inaccesibilă. Spre galeria sudică se intră din sala mare, printr-un tunel îngust, însoțiți de același pârâu subteran.

Dimensiunile reduse ale stalactitelor, ale stalagmitelor, ale curgerilor parietale și ale stlilolitelor, indică vârsta tânără a acestui aven, creat de apele de infiltrație de sub ghețarul Găuri.

Abonare Newsletter